Νευρορεφλεξολογία
(M.N.T.-N.R.)
Η νευρορεφλεξολογία ποέρχεται από τη ρεφλεξολογία.
Υπάρχουν αντανακλαστικές ζώνες για όργανα στο πέλμα του ποδιού, λεπτομερή σημεία στα διάφορα οστά του σκελετού του ποδιού που χρησιμοποιούνται ως αντανακλαστικά σημεία για το νευρικό σύστημα.
Κάθε σημείο έχει άμεση επιρροή σε ένα συγκεκριμένο νεύρο ή σε μια συγκεκριμένη νευρική δομή και τους ιστούς που συνδέονται με αυτό.
Με το νευρικό αντανακλαστικό σημείο, ο θεραπευτής μπορεί να παρέμβει όπου έχει αλλάξει η νευροδιαβίβαση.
Ο πόνος συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών στο μυοσκελετικό ή σπλαχνικό μηχανισμό.
Αυτές οι λειτουργίες κωδικοποιούνται από περιφερικούς αισθητήριους νευρώνες και περνώντας τον νωτιαίο μυελό, τα εγκεφαλικά κέντρα ενημερώνονται και μπορούν να δημιουργήσουν πόνο εάν η κατάσταση κριθεί ως επικίνδυνη για το άτομο.
Ο εγκέφαλος αποκρίνεται με κινητικούς νευρώνες για τη δημιουργία μυϊκών και σπλαχνικών αλλαγών συμπεριφοράς.
Όλα αυτά γίνονται με την αλλαγή της νευροδιαβίβασης στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και των απολήξεων των νευρώνων στους ιστούς.
Πιέζοντας στοχευμένα σημεία αντανακλαστικού νεύρου μπορεί κανείς να παρέμβει σε ολόκληρη την αλυσίδα των αισθητηριακών πληροφοριών και των κινητικών απαντήσεων.
Τα πλεονεκτήματα της εργασίας με νευρικά αντανακλαστικά σημεία είναι:
• Έχεις άμεσο και αντικειμενικά παρατηρήσιμο αποτέλεσμα. Τα N.R. σημεία λειτουργούν απευθείας μέσω του νευρικού συστήματος που μπορούν να εξηγήσουν την ταχεία λειτουργία.
• Τα σημεία NR λειτουργούν με μεγάλη λεπτομέρεια. Έτσι, μπορείτε να εστιάσετε σε ορισμένα μέρη μιας παθολογίας.
Ηλεκτροβελονισμός
(electroacupuncture)
Είναι μία σύγχρονη φυσική μέθοδος «αυτοθεραπείας» η οποία με ένα επιστημονικά δοκιμασμένο και ασφαλή τρόπο, βοηθάει την διατήρηση της ισορροπίας των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, την αποσυμφόρηση και εξυγίανση των δυσλειτουργιών του οργανισμού και την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Βασίζεται στις αρχές της Κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής και γι΄αυτόν τον λόγο η θεωρία και η φιλοσοφία του ηλεκτροβελονισμού είναι ίδια με αυτή του κλασικού βελονισμού και διαφέρει μόνο στην εφαρμογή.
O ηλεκτροβελονισμός δεν έχει παρενέργειες και τα θεραπευτικά του αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία. Πολλοί επιστήμονες πλέον προτιμούν τον ηλεκτροβελονισμό σαν μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση χρόνιων ή μη προβλημάτων επειδή δεν περιλαμβάνει το τρύπημα με βελόνα, ερεθισμούς, χρήση ή κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων και δεν τραυματίζει το δέρμα.
Su Jok
Η θεραπεία Su Jok είναι μια ιατρική εφεύρεση αυτοθεραπείας η οποία ανακαλύφθηκε από τον νότιο κορεάτη επιστήμονα, καθηγητή πανεπιστήμιου και γιατρό Park Jae Woo.
Οι πρώτες επιστημονικές ανακοινώσεις γι’ αυτήν εμφανίστηκαν το 1987. Η διάδοση της επεκτείνεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς . Είναι μια μακρά, σύνθετη και ευγενής διαδικασία, η οποία σίγουρα θα χρειαστεί δεκαετίες , έως ότου η θεραπεία Su Jok να μετατραπεί σε ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η εφαρμογή της είναι απόλυτα ασφαλής και γι’ αυτή της την ιδιότητα μπορεί να χρησιμοποιείται με επιτυχία τόσο στα παιδιά από πέντε χρονών όσο και σε ηλικιωμένους.
Είναι συμβατή με οποιοδήποτε άλλο είδος θεραπείας και όταν εφαρμόζεται παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία μέσω φαρμάκων ή βοτάνων αυτόματα επιταχύνει την θεραπευτική διαδικασία.
Η θεραπεία Su Jok ορίζεται μια από τις σημαντικότερες ιατρικές εφευρέσεις του 20ου αιώνα.
Ρεφλεξολογία
(Reflexology)
Ο όρος Ρεφλεξολογία προέρχεται από την αγγλική λέξη reflex, που σημαίνει αντανακλαστικό.
Ως αντανακλαστικό στην ουσία ορίζεται η ακούσια αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση αντανακλαστικών (Ρεφλεξολογία) ο ερεθισμός μιας νευρικής απόληξης (ο υποδοχέας) προκαλεί έναν νευρικό παλμό, ο οποίος διατρέχει μία νευρική ίνα που ονομάζεται κεντρομόλος νευρώνας και τελικά καταλήγει σε ένα αντανακλαστικό κέντρο του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εκεί δημιουργείται μία αντίδραση που στέλνει με τη σειρά της ένα νευρικό παλμό κατά μήκος μιας νευρώδους ίνας που αποκαλείται φυγόκεντρος νευρώνας, η οποία με τη σειρά της καταλήγει στη νευρική απόληξη (εκτελεστικό νεύρο) του σημείου που πρόκειται να αντιδράσει.
Βεντουζοθεραπεία
(Cupping)
Η βενουζοθεραπεία είναι συνδυασμός εφαρμογής τεχνικών μάλαξης και αρνητικής πίεσης μέσω συσκευής τεχνητής αναρρόφησης (βεντούζες).
Το αποτέλεσμα αυτής της αναρρόφησης είναι η αύξηση της σωματικής και λεμφικής ροής, η χαλάρωση του μυϊκού ιστού, η κινητοποίηση του στάσιμου αίματος και η απομάκρυνση των τοξινών και άλλων παθογόνων παραγόντων.
Με αυτό τον τρόπο ανακουφίζουμε επίμονα και χρόνια συμπτώματα μυοσκελετικών προβλημάτων.
Η βεντουζοθεραπεία έχει εφαρμογή σε χρόνιους μυϊκούς πόνους, όπως σε σημεία πυροδότησης του πόνου (trigger point), σε βραχύνσεις μυϊκής περιτονίας και σε μυϊκές θλάσεις που αφορούν την περιοχή του αυχένα, της ράχης, της μέσης και των άκρων.
Χάρη στη δημιουργία της αρνητικής πίεσης, οι βεντούζες αναρρόφησης βοηθούν αποτελεσματικά και γρήγορα στη μείωση του μυϊκού τόνου των μαλακών μορίων, στη χαλάρωση και στην κινητοποίηση του συνδετικού ιστού, στη λύση της στασιμότητας του αίματος, διευκολύνοντας κυκλοφορία αυτού και της λέμφου, να διοχετεύεται στους μύες και στο δέρμα.
Θεραπευτική αφαίμαξη
(Hijama)
Η θεραπεία με υγρή βεντούζα είναι μια παραλλαγή της διαδικασίας της ξηρής βεντούζας, στην οποία όμως πριν από την τοποθέτηση του κυπέλλου, γίνονται μικρές επιφανειακές σχισμές στα τριχοειδή αγγεία του δέρματος και το στάσιμο αίμα βγαίνει στη διαδικασία αναρρόφησης.
Tο σώμα σας αναπληρώνει τις περιοχές με πιο υγιή ροή αίματος και διεγείρει τη σωστή και φυσιολογική επούλωση σε κυτταρικό επίπεδο. Το στάσιμο αίμα το οποίο αποβάλλεται από το σώμα, εμπεριέχει μεταξύ άλλων, απόβλητα του μεταβολισμού των κυττάρων, βαρέα μέταλλα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως τοξίνες εδώ και αιώνες.
Τα βαρέα μέταλλα είναι τοξικά (μη απαραίτητα) μέταλλα (βαρέα μέταλλα τύπου D) χωρίς γνωστή θρεπτική αξία, τα οποία προκαλούν σημαντική τοξικότητα (βλάβη) στον οργανισμό. Στα τοξικά μέταλλα περιλαμβάνονται ο υδράργυρος (Hg),
το κάδμιο (Cd), ο μόλυβδος (Pb), το αρσενικό (As), ο υδράργυρος (Hg) και το σελήνιο (Se) και ορισμένα οξυανιόντα ή οργανικά ιόντα (π.χ. μεθυλυδράργυρος, MeHg).
Το πρόβλημα που δημιουργείται από την έκθεση των βαρέων μετάλλων στην ανθρώπινη υγεία απαιτεί προσοχή. Η ρύπανση από βαρέα μέταλλα παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα, με θανατηφόρες και υποθανατηφόρες επιπτώσεις στον οργανισμό και την οικολογία συνολικά. Οι ρύποι των βαρέων μετάλλων διαφέρουν από τους άλλους ρύπους στο ότι δεν καταστρέφονται και εμφανίζονται φυσικά στο περιβάλλον.Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι εκπομπές ορισμένων βαρέων μετάλλων έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι άνθρωποι συχνά συναντούν τοξικά μέταλλα, κυρίως από θαλάσσια τρόφιμα και βιομηχανικές εκπομπές και πολλά άτομα είναι γνωστό ότι υπερβαίνουν το όριο έκθεσης, το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία όπως νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές των οστών και των νεφρών.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει επί του παρόντος γνωστός αποτελεσματικός φυσιολογικός μηχανισμός ή φαρμακολογική θεραπεία για την απέκκριση αυτών των επιβλαβών ουσιών από το αίμα καιτα ενδιάμεσα υγρά.
Στις πιο πρόσφατες μελέτες, αναφέρθηκε ότι το επίπεδο των βαρέων μετάλλων στο υγρό αίμα με βεντούζες ήταν υψηλότερο απ' ό,τι στο φλεβικό αίμα που συλλέχθηκε 5 λεπτά πριν τη θεραπεία σε υγιή άτομα.
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία γνωστή μέθοδος θεραπείας μέχρι σήμερα που να μπορεί να καθαρίσει τόσο το αίμα όσο και τα ενδιάμεσα υγρά από τοξικά μέταλλα, πλην της υγρής βεντούζας. Επομένως, η υγρή βεντούζα είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
Παραθέτω κάποιες από τις εγκυρότερες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί για την θεραπευτική αφαίμαξη "Hijama".
Έρευνα του 2018 από το Science Direct:
"Οι επιδράσεις της θεραπείας με υγρή βεντούζα στα επίπεδα αίματος ορισμένων βαρέων μετάλλων: Πιλοτική μελέτη"
• https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2005290118300748
Έρευνα του 2017 από το NIH -> National Library of Medicine National Center for Biotechnology Information
Η επίδραση της υγρής βεντούζας στην ποιότητα ζωής ενηλίκων ασθενών με χρόνιες παθήσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο King Abdulaziz
• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5278066/